Jeesusteippi pelastaa

Liekö silkkaa sattumaa vai kohtalon johdatusta, että 3½-vuotiaan HTC-puhelimeni kosketusnäyttö meni täysin tunnottomaksi vain kaksi päivää mahtipontisen Nokia Lumia 920 Windows 8-puhelimen julkistuksen jälkeen? Tuli ikäänkuin oikea syy harkita puhelimen päivittämistä uudempaan.

Uudet Lumiat eivät ole vielä kaupoissa, joten vanhaa puhelinta piti tietysti jotenkin yrittää elvyttää takaisin elävien kirjoihin. Puhelimen tarkemman tutkimisen ja pienen googlailun jälkeen näytti siltä, että resistiiviseen tekniikkaan pohjautuvan kosketusnäytön sähköä johtavat ohuet kalvot olivat painuneet toisiinsa kiinni ja ikäänkuin oikosulkeneet kosketustunnistuksen pysyvästi päälle.

Suurin osa netin korjausvinkeistä ehdottivat näytön vaihtamista uuteen, mikä ei kyllä näin vanhan luurin kohdalla ole mitenkään mielekästä. Joku käytännön Pelle Peloton oli onnistunut korjaamaan vian sitkeäliimaista teippiä käyttämällä ja tuota minäkin päätin kokeilla. Ei muuta kuin pätkä jeesusteippiä (eli roudarinteippi eli ilmastointeippi) käteen ja puhelinta korjaamaan.

Jeesusteipin avulla oli tarkoitus irroittaa kontaktissa olevat näytön kalvot toisistaan. Normaalisti näyttöä painetaan kevyesti, jotta nuo kalvot olisivat hetken kontaktissa kosketuksen tunnistamiseksi – teipin ideana on tehdä päinvastainen temppu. Eli käytännössä pala jeesusteippiä liimataan näytön päälle, jonka jälkeen se vedetään varovasti irti näytöstä.

Muutaman teippitempun jälkeen näytössä aiemmin selvästi nähtävissä olleet Moire-kuviot hävisivät ja kalvot olivat arvatenkin irtautuneet toisistaan – ei muuta kuin toivorikkaana virrat päälle puhelimeen ja kokeilemaan.

Ja toden totta – kosketusnäyttö toimii taas kuin unelma ja on aikaisempaa huomattavasti herkempi. Jeesusteippi siis pelasti taas, tällä kertaa puhelimen ja meikäläisen kukkaron…

Kategoria(t): Tekniikka Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.